• Baumgarten-, Kossuth- és József Attila-díjas költő, esszéista és műfordító. Versei mellett gyerekkönyvei is ismertek, például a Bors néni könyve (1978). Az Újhold című irodalmi lap köré szerveződő írók egyike volt, olyan szerzőkkel együtt, mint Ottlik Géza, Szabó Magda, Mándy Iván és Pilinszky János.
  • Egyetemi évei alatt ismerkedett meg Szerb Antallal, akivel a férfi 1945-ben bekövetkezett tragikus haláláig szoros barátságot és mester-tanítvány-viszonyt ápolt. Amikor Nemes Nagy Ágnes összeházasodott Lengyel Balázs író-kritikussal, Szerb felajánlotta neki, hogy telefonbeszélgetéseik alkalmával szólítsa Marikának, nehogy új férje féltékeny legyen.
  • Férjével a magyarországi holokauszt ideje alatt több zsidó családot is bújtattak a lakásukon. Ezért 1998-ban posztumusz kitüntetést kapott Izrael államtól.
  • A kommunista diktatúra legsötétebb időszakát jelentő 50-es évek első felében csak ritkán és nehezen publikálhatott, 1954-től ’58-ig a budapesti Petőfi Sándor gimnáziumban vállalt tanári állást. Egyik legfontosabb kötete, a Szárazvillám 1957-ben jelenhetett meg, és azonnal helyet biztosított a szerzőnek az irodalmi élet fősodrában.