• Német származású amerikai író, költő, aki legalább olyan híres volt különös személyiségéről és nehéz természetéről, mint irodalmi munkájáról. Legismertebb művei a Posta (1971), a Nők (1978) és a Ponyva (1994) című regények.
  • 24 éves korában, a II. világháború tetőpontján 17 napot ült börtönben, miután az FBI azzal gyanúsította, hogy német származása miatt figyelmen kívül hagyta katonai behívóját. Kötelező orvosi vizsgálatra küldték, és csak az után engedték szabadon, hogy egy pszichológiai vizsgálat megállapította a katonai szolgálatra való alkalmatlanságát.
  • Műveiben fontos szerepet játszott Los Angeles városa, ami szinte egész életében otthona volt. Bukowskit azonban nem a város nevével összeforrt és általa megvetett hollywoodi csillogás, hanem a nyomornegyedek, a kocsmák és a kilátástalan sorsú szegények világa érdekelte. Egy ideig állandó rovata volt Los Angeles egyik underground lapjában, ezek az írásai Egy vén kujon jegyzetei címmel jelentek meg 1969-ben.
  • A munka hagyományos formáitól iszonyodott, erről egyik regényében így írt: „Csak egy alkoholista vagyok, aki azért lett író, hogy ne kelljen dél előtt kikelnie az ágyból.” Ennek ellenére rengeteget írt: hat regény, több száz novella, több ezer vers és egy filmforgatókönyv fűződik a nevéhez.