• Walesi költő és író, akit A mi erdőnk alján (1954) című, a rádióban gyakran előadott hangjátéka, valamint bohém, botrányoktól sem mentes életvitele tett széles körben ismertté. Verseit a magas fokú zeneiség és a műfaji határok folyamatos áthágása jellemezte. Prózájában is költői nyelvet használt, erre jó példa önéletrajzi novellagyűjteménye, Az író arcképe kölyökkutya korából (1940).
  • Az első vers, amit publikált, nem a sajátja volt. Thomas egy ifjúsági magazinban olvasott egy költeményt, amit néhány évvel később a saját nevén küldött be egy lapkiadóhoz, amely meg is jelentette azt. A csalásra csak jóval Thomas halála után, több mint 40 évvel később derült fény, amikor az eredeti vers szerzőjének gyermeke meglátta a költeményt Thomas összegyűjtött munkáinak új kiadásában.
  • Leghíresebb művének kéziratát kétszer is elveszítette. A mi erdőnk alján első kópiáját egy cardiffi felolvasás után felejtette a helyszínen, majd később egy londoni pubban veszett nyoma a kéziratnak. Az ilyen és ehhez hasonló eseteknek általában a Thomas által elfogyasztott tetemes whiskymennyiséghez volt köze.
  • Robert Allen Zimmermann a szerzőtől kölcsönözte művésznevét, így később Bob Dylan néven lett világhírű.