• Algériában született francia író, drámaíró és filozófus, akit sokan az egzisztencializmus központi figurájának tartanak, annak ellenére, hogy ő maga több művében is elhatárolta magát az irányzattól. Közöny (1942) című regénye a 20. század második legtöbbet olvasott francia irodalmi műve A kis herceg után.
  • Camus kiállt az 1956-os forradalom ügye mellett. 1957 októberében jelentette meg A magyarok vére című kiáltványát, amiben ünnepelte a forradalom vértanúit, és szót emelt a nyugati hatalmak tétlensége ellen.
  • 44 éves korában kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, ezzel ő lett a kitüntetés második legfiatalabb nyertese Rudyard Kipling mögött.
  • Nem szívesen ült autóba, nem tartotta biztonságosnak az utazás ezen formáját. Ennek ellenére 1960 elején, miután az újévet vidéki házában ünnepelte családjával és Michel Gallimard nevű kiadójával, elfogadta utóbbi meghívását, hogy az ő autójával térjenek vissza Párizsba, míg Camus felesége és gyermekei vonatra szálltak. A kocsi egy egyenes útszakaszon fának csapódott, Camus a helyszínen meghalt. Később több elmélet is született arról, hogy a szerzőt valójában a KGB gyilkolta meg.