• Cseh író és történetmesélő, a Táncórák idősebbeknek és haladóknak (1964), a Szigorúan ellenőrzött vonatok (1965), az Őfelsége pincére voltam (1971) és a Sörgyári capriccio (1974) szerzője. Műveit az anekdotikus stílus és a sajátos, olykor sötét humor jellemzi. Témáit általában saját életéből és a környezetéből, a prágai közemberek történeteiből merítette.
  • Szenvedélyes sörivó volt, törzshelye, a prágai Arany Tigris söröző ma is kultikus helynek számít Hrabal rajongóinak körében. Annyira ragaszkodott az Arany Tigrishez, hogy még Václav Havel cseh, és Bill Clinton amerikai elnökkel is itt találkozott.
  • A kommunista államhatalom szemében nemkívánatosnak számított, számos művét betiltották, ezek csak szamizdatban, illetve külföldre csempészve jelenhettek meg. Más betiltott szerzőkkel ellentétben az állampárt nem a Hrabal műveiben megjelenő politikai állásfoglalást kifogásolta, hanem éppen azt, hogy a szerző tudatosan elzárkózott a politikától, és semmilyen módon nem volt beilleszthető a politikai realizmus műfajába.
  • 1997-ben halt meg, miután kizuhant egy prágai kórház ötödik emeletéről. Többen úgy vélték, hogy galambokat próbált az ablakon kihajolva etetni, orvosai azonban biztosra vették, hogy Hrabal öngyilkos lett.