• Argentin novella- és regényíró, a latin-amerikai irodalom ötvenes-hatvanas években lejátszódó forradalmának meghatározó szereplője Gabriel García Márquez és Jorge Luis Borges mellett. Legismertebb művei a Bestiárium (1951) című novelláskötet és a Sántaiskola (1963) című regény.
  • Élesen kritizálta Juan Perón argentin elnök politikáját – amiért börtönben is ült. 1951-ben elhagyta hazáját, és Párizsban telepedett le. Legtermékenyebb időszaka a francia fővároshoz köthető, 1981-ben megkapta a francia állampolgárságot is.
  • Művei egyedülálló határterületet képeznek a latin-amerikai irodalomra jellemző mágikus realizmus és a francia hagyományokra visszatekintő szürrealizmus között. Történetei gyakran hétköznapi élethelyzetekből indulnak, majd váratlan fordulatok és bizarr események kavarják fel őket.
  • Nagyítás (1958) című novellája szolgált Michelangelo Antonioni 1966-os, azonos című filmjének alapjául, ami eredetileg művészfilmnek készült, feszes történetvezetése és izgalmas cselekménye miatt azonban közönségsikerré, és az évtized egyik ikonikus filmjévé vált.