• Francia író, akit két legjobb regényének klasszikussá vált filmváltozatai ellenére viszonylag kevés figyelem övez. Ő írta a Híd a Kwai folyón (1952) és A majmok bolygója (1963) című filmek alapjául szolgáló történeteket.
  • A Híd a Kwai folyón filmváltozata hét Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb forgatókönyvnek járót is. A díjat Pierre Boulle vette át az 1958-as átadógálán, annak ellenére, hogy a forgatókönyvet nem az angolul alig-alig beszélő szerző vetette papírra. A valódi írók – Carl Foreman és Michael Wilson – azonban Hollywood híres feketelistáján voltak állítólagos kommunista beállítottságuk miatt.
  • Fiatalkorában több éven át dolgozott egy brit cégnek egy malajziai gumiültetvényen, itt alakult ki szoros kötődése az angol kultúrához. Valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy kiszoruljon a modern francia irodalom fősodrából.
  • A második világháború alatt a brit kormány számára végzett felderítői és kémtevékenységet Délkelet-Ázsiában. Egyik bevetése során egy bambuszból készült tutajon akart leevezni a vietnámi Vörös-folyón, de a Vichy-kormányhoz hű francia csapatok elfogták, és sokáig egy átmeneti munkatáborban tartották fogva.