A világhíres brit író, akinek nevéhez a James Bond regénysorozat kötődik, Ian Lancaster Fleming néven született 1908-ban. Dolgozott újságíróként, szolgált tengerésztisztként, valamint volt titkos hírszerző is. Fleming a családja körében fekete báránynak számított. Az etoni elitiskolából azért küldték el, mert kiderült, hogy nemi betegséget kapott el egy prostituálttól.

Habár Flaming – akárcsak könyvének főszereplője – valóságos nőfaló hírében állt, 1952-ben feleségül vette élete nagy szerelmét Ann Charteris-t. Közös nászútjuk jelentős esemény volt, ugyanis a nő ekkor kezdte bátorítani férjét, hogy írja meg a fejében formálódó kémtörténetet, amely végül 1953-ban Casino Royale címen meg is jelent.

A regényt híressé vált Goldeneye nevű birtokán írta meg Jamaicában. James Bond főnökének karakterét egykori feletteséről, John Godfrey ellentengernagyról mintázta, ugyanakkor tőle leste el azt is, hogy hogyan kell inni a vodka-martinit, így könyvbeli főszereplője is rázva, és nem keverve fogyasztotta az italt. Az angol kém a nevét egy amerikai ornitológus után kapta.

1953 és 1964 között tizennégy James Bond-regényt írt meg. A napi hetven cigaretta, a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a munkájával kapcsolatos stresszes életmód következtében 1964-ben hunyt el 56 évesen.