• Argentin író, költő, esszéista. Már kilencéves korában publikált: Oscar Wilde A boldog herceg című meséjéhez készített spanyol nyelvű fordítást. Kísérletező kedvű, sokszor szürreális történetei a latin-amerikai irodalom forradalmában meghatározó szerepet biztosítottak neki Gabriel García Márquez mellett.
  • Juan Perón 1946-os hatalomátvétele után eltávolították az egyik Buenos Aires-i könyvtár éléről, és „előléptették” a városi piac csirke- és nyúlfelügyelőjévé. Másnap lemondott a „tisztségről”, részt vett az értelmiség ellenállási mozgalmában és egész további életében éles hangú kritikusa maradt a kommunista egyeduralmaknak, és ezek népbutító törekvéseinek.
  • Negyvenes éveiben romlani kezdett a látása. 55 éves korára, élete utolsó harminc évére teljesen megvakult, de az írást ekkor sem hagyta abba, innentől tollba mondta műveit.
  • Bár többször is az elismerés nagy várományosának tartották, soha nem kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Akadémia valószínűleg a chilei diktátorral, Augusto Pinochettel és a Perón-uralmat megdöntő katonai junta vezetőjével, Jorge Rafael Videlával ápolt jó kapcsolatát tartotta politikailag kifogásolhatónak.