• A mai Ukrajna területén található Odesszában született orosz író. Első novelláit Makszim Gorkij közölte Letopisz című lapjában, és a két férfi hamarosan szoros barátságot kötött. Babel 1935-ben írt drámája, a Marija elolvasása után Gorkij figyelmeztette a szerzőt, hogy a műben megjelenő rendszerkritika és az 1917-es forradalom elmarasztalása veszélybe fogja sodorni.
  • Az 1920-as lengyelországi hadjáratban hivatalosan haditudósítóként vett részt, valójában propagandaanyagok írása, valamint a hadifoglyok és a kihallgatóik közötti tolmácsolás volt a feladata. Hazatérte után, háborús élményei alapján írta meg legismertebb művét, a Lovashadsereg (1924) című elbeszélésgyűjteményt.  
  • Sztálin uralmának legkeményebb éveiben, a 30-as évek végén elindult leszámolási hullámban kémkedés vádjával letartóztatták. A vádakat először tagadta, később azonban – kínvallatás hatására – bűnösnek vallotta magát, és több írótársát is bűntársául nevezte meg. Nyolchónapnyi rabság után végül egy moszkvai börtönben kivégezték. 45 éves volt.
  • A hruscsovi enyhülés idejében, 1954-ben a Szovjetunió vezetése névleg rehabilitálta ugyan, és egy kurta nyilatkozatban elismerték, hogy a Babel ellen felhozott vádak alaptalanok voltak, de műveit továbbra is tiltólistán tartották, számos kiadatlan kéziratát pedig megsemmisítették. Marija című darabját 1994-ben láthatta először orosz közönség.