• Kathleen Mansfield Beauchamp néven született, jómódú új-zélandi családból származó novellaíró, a műfaj egyik legelismertebb modernkori mestere. Korán elhagyta szülőföldjét, és Angliában telepedett le, de Új-Zéland egyedülálló atmoszférája vissza-visszaköszön írásaiban, például az Előhang (1918) és Az öbölben (1922) című történetekben.
  • Szeszélyes természete és szenvedélyes életvitele miatt a magánélete soha nem volt kiegyensúlyozott. Első esküvőjén gyászruhában jelent meg, és a nászéjszakát nem a férjével, hanem Ida Baker nevű szeretőjével töltötte. Második férje az irodalmár John Middleton Murry volt, akit rapszodikus kapcsolatuk alatt többször is elhagyott futó kalandok kedvéért.
  • Barátságot ápolt Virginia Woolffal és D. H. Lawrence-szel is, akik kiemelkedő tehetségnek, de kibírhatatlan természetű embernek írták le Mansfieldet.
  • Húszas évei végétől kezdve tuberkulózisban szenvedett. Mivel a betegségre elterjedt és megbízható gyógymód a 20. század első felében még nem állt rendelkezésre, Mansfield alternatív megoldásokat keresett. Csatlakozott G. I. Gurdzsijev ezoterikus önsegítő iskolájához, egy orosz sarlatánnak pedig engedte, hogy lépét röntgensugarakkal bombázza. Betegsége 34 éves korában győzte le.