• Érsekújváron született Kossuth-díjas író, költő, szerkesztő, kritikus, festő- és nyomdaművész, a magyar avantgárd egyik vezéralakja.
  • 12 évesen félbehagyta tanulmányait és lakatosinasnak állt. 17 éves volt, amikor Budapestre költözött, több fővárosi vasgyárban is dolgozott. Itt ismerkedett meg a szocializmus eszméjével, ami egész további életét és munkásságát meghatározta, ugyanakkor pacifizmusa és a művészet politikai ideológiáktól való függetlenítését hangsúlyozó írásai élesen szembehelyezkedtek a kommunizmus politikai irányvonalával.
  • 1909-ben elgyalogolt Párizsig, ahonnan nem sokkal később hazatoloncolták. Élményeit Egy ember élete című önéletrajzában beszélte el, ami részletekben jelent meg a Nyugat hasábjain 1928 és 1933 között.
  • Ő alapította a Tett, majd annak betiltása után a Ma című irodalmi-művészeti lapokat. Ezek a magyar avantgárd, az expresszionizmus és a dadaizmus meghatározó folyóiratai voltak, amik Kassák egyedülálló vizuális és nyomdaművészeti megoldásai miatt váltak igazán fontossá.