• Ír költő, író, az avantgárd próza egyik legjelentősebb alakja, a tudatfolyam-technika úttörője. Leghíresebb műve az Ulysses (1922), ami Odüsszeusz anglicizált nevére utal. A több száz oldalas könyv egyetlen dublini nap eseményeit beszéli el, amely során a főszereplő – Leopold Bloom – Homérosz hősének kalandjait éli újra az ír fővárosban.
  • Az Ulysses 1904. június 16-án játszódik, amit a világ irodalomrajongói manapság Bloomsdayként, vagyis „Bloom-napként” ünnepelnek. Szombathely minden évben külön eseménysorozattal készül erre, hiszen a főszereplő apai nagyapja egy itteni kereskedő volt. Nemrég kiderült, hogy a szombathelyi Fő tér egyik házában valóban élt egy Blum nevű család.
  • Egyetemi évei alatt megtanult norvégul, hogy Ibsen drámáit eredeti nyelven olvashassa. A nyelvtanuláshoz különös tehetsége volt – beszélt olaszul, franciául, oroszul, németül, lengyelül, finnül, görögül és latinul is.
  • Asztrafóbiában és kinofóbiában szenvedett, vagyis rettegett a villámlástól és a kutyáktól. Előbbit erősen vallásos nagynénjének köszönhette – aki gyerekkorában meggyőzte, hogy a villámokat Isten küldi a földre haragjában – utóbbit pedig egy fiatalkori kutyatámadásnak.