• Nobel-díjas német író, költő és festőművész. Óriási szerepe volt a keleti filozófia európai meghonosításában, főleg Sziddhárta (1922) című regényén keresztül, ami nagyszerűen szintetizálja a buddhizmus és a kereszténység legfontosabb értékeit. A könyvet számos más nyelv mellett tizenkét indiai nyelvjárásra is lefordították, mivel a buddhizmus szülőhazájában is óriási népszerűségnek örvend. Legismertebb művei között megtalálható továbbá a Demian (1919) és Az üveggyöngyjáték (1943) című regény.
  • Pusztai farkas (1927) című regénye a 60-as évek hippikultúrájának meghatározó könyve lett. A korszak egyik ikonikus rockegyüttese, a Steppenwolf egyenesen a regény címéről kapta a nevét.
  • Rengeteg levelezőpartnere volt, főleg miután 1946-ban átvette az irodalmi Nobel-díjat. Saját bevallása szerint nem volt ritka, hogy egy nap leforgása alatt 150 oldalnyi levelet fogalmazott meg.
  • Soha nem állt ki egyetlen politikai párt vagy irányzat mellett vagy ellen. Sokan támadták, amiért egyszer sem emelt hangot nyíltan Adolf Hitler politikájával szemben, ugyanakkor a szerző a 30-as évek során esszékben is kritikákban népszerűsítette zsidó származású és a nácik által betiltott szerzők – például Franz Kafka – műveit. Ennek köszönhetően Hitler uralma alatt Hesse művei is tiltólistára kerültek Németországban.