• Nobel-díjas német író, a regény, a kisregény és a novella műfajának mestere, kiváló esszéista. Legismertebb művei A varázshegy (1924), a Halál Velencében (1912), a Doktor Faustus (1947), valamint a négykötetes József és testvérei (1933-43).
  • Előkelő családból származott, gyermekkora nagypolgári miliője központi szerepet kapott 26 éves korában megjelent első regényében, A Buddenbrook házban (1901) is. Bár az irodalmi Nobel-díjat általában egész életművek, és nem egyes alkotások alapján osztják ki, Thomas Mann esetében a Svéd Királyi Akadémia a szerző méltatásakor külön kiemelte A Buddenbrook ház jelentőségét.
  • Naplójában egyértelműen bevallotta homoszexualitását, 30 éves korában mégis feleségül vette Katja Pringsheimet, akivel haláláig házasságban élt. Hat gyermekük született. Katja 1912-ben szanatóriumi kezelésre szorult, Thomas Mann itteni látogatásai közben gyűjtött élményanyaga szolgáltatta A varázshegy alapját.
  • Fiatalon kevés politikai témájú írása jelent meg, ám Hitler pártjának térnyerését már nem nézte tétlenül. A totalitárius rendszerekkel kapcsolatos véleményének legjellemzőbb megnyilvánulása Mario és a varázsló (1930) című kisregénye. A hitleri Németországból az Egyesült Államokba, majd Svájcba menekült. Száműzetése idejéből elhíresült mondata: „Ahol én vagyok, ott van Németország.” Így fejezte ki megvetését a hazáját eluraló náci ideológia iránt, és kötődését szülőföldje valódi kulturális hagyatékához.