• Francia regényíró, fő műve a 20. századi világirodalom egyik legnagyobb hatású alkotása, Az eltűnt idő nyomában (1913-27) című hétkötetes regénysorozat, amely több mint 3000 oldalt számlál és 2000 szereplőt vonultat fel.
  • Hogy homoszexualitására ne derüljön fény, rajongása tárgyát, Alfred Agostinelli nevű titkárát egy Albertine nevű nőalak képében emelte be fő művébe. Bőkezű ajándékokkal is elhalmozta: miután Alfred megemlítette, hogy vonzza a repülés, Proust vásárolt neki egy repülőgépet. Alfred nem sokkal később lezuhant a repülőgéppel és szörnyethalt.
  • Soha nem volt polgári foglalkozása. Bár fiatal korában egyszer munkát vállalt egy könyvtárban, az első napján beteget jelentett és többé nem jelent meg a munkahelyen. Vagyonos szüleivel élt, haláluk után pedig jókora örökségéből tartotta fenn magát.
  • Egész életében beteges volt, asztmás rohamok kínozták. Fiatalon ugyan még aktív részese volt a társasági életnek, később elzárkózott a külvilágtól és egy parafával szigetelt szobában élte le élete utolsó éveit. Nappal aludt, éjszaka pedig regénysorozatán dolgozott. Az utolsó három kötetet nem tudta véglegesíteni, ezeket halál után testvére adatta ki.