• Angol gyerekkönyvíró, illusztrátor, természettudós és természetvédő. Rengeteg mesét írt, ezek közül messze a legnépszerűbb első publikált műve, a Nyúl Péter kalandjai (1902), ami országos ismertséget hozott a szerzőnek.
  • Potter a korban szinte egyedülálló módon ismerte fel a könyv sikere mögött rejlő egyéb kereskedelmi lehetőségeket, így hamarosan megjelentek a piacon a Nyúl Péter-játékbabák, egy társasjáték, sőt még egy Nyúl Péteres tapéta is.
  • Könyvei megjelenése előtt természettudományos munkát végzett: egy – a gombaspórák termelődéséről szóló – dolgozatát egy tudományos konferenciára is beválogatták, de egy munkatársa adta azt elő, mivel a korban elképzelhetetlen volt, hogy egy nő szót kapjon egy tudományos eseményen.
  • Szenvedélyes állatbarát és természetvédő volt. Gyerekkorában háziállatok százairól gondoskodott – amik között gyíkok és erdei egerek is voltak –, felnőtt korában juhokat tenyésztett. Az angliai Tóvidéken elhelyezkedő, több mint 4 000 hektáros birtokát végrendeletében természetvédelmi területnek ajánlotta fel.