• Orosz drámaíró, novellista és orvos, akinek prózai és színpadi művei nagyban hozzájárultak a modern orosz irodalmi nyelv és műszerkesztés kialakulásához. Legismertebb drámái a Sirály (1896), a Három nővér(1901) és a Cseresznyéskert (1904), A kutyás hölgy (1899) című művét pedig a világirodalom egyik legjobb novellájának tartják.
  • 1884-ben szerzett orvosi diplomát. Praxisát akkor sem adta fel, amikor már írásaiból is meg tudott élni. Sőt, számos páciensét ingyen kezelte.
  • Irodalmi és orvosi teljesítménye mellett társadalmi munkája is jelentős volt. 32 éves korában családjával egy Melihovo nevű faluba költözött, ahol részt vett egy kórház, egy tűzoltóállomás és három iskola létrehozásában is.
  • Kortársa, Konsztantyin Sztanyiszlavszkij Csehov drámáinak színrevitelével teremtette meg azt a színházi nyelvet, ami a mai napig irányadónak számít a színházi világban és a filmiparban. Csehov ennek ellenére elégedetlen volt Sztanyiszlavszkij előadásaival, és több helyen hangsúlyozta, hogy darabjait nem tragikus műveknek szánta.