• Skót író, költő, orvos, a krimi műfaját megalapozó Sherlock Holmes-történetek szerzője. Ő írta Az elveszett világ (1912) című tudományos-fantasztikus regényt is, ami bevezette a köztudatba a dinoszauruszokat, és ami nélkül a Jurassic Park vagy King Kong történetei sem születhettek volna meg.
  • Lovagi címét nem elévülhetetlen irodalmi művei miatt kapta meg 1902-ben, hanem mert írt egy, a második búr háborút támogató röpiratot. A dél-afrikai háború során a Brit Birodalom katonái több tízezer civilt öltek meg, többek között a világtörténelem első koncentrációs táboraiban.
  • Bár legismertebb hőse, Sherlock Holmes, mindennél többre becsülte a hideg ráció hatalmát, Doyle maga a spiritizmus lelkes követője volt: hitt a tündérek és a szellemek létezésében, több orvos kollégája karrierjét pedig ellehetetlenítette, amiért azok felszólaltak a spiritizmus gyakorlata ellen. Doyle szkeptikus barátját, a magyar származású bűvészt, Harry Houdinit is meghívta egy szellemidéző szeánszra, miután azonban Houdini felfedte a szertartás hátterében meghúzódó csalást, Doyle többé nem volt hajlandó szóba állni vele.
  • Maga is amatőr nyomozó volt, többek között egy George Edalji nevű ügyvédet is sikerült tisztáznia a vádak alól, miután a férfit fenyegető levelek írása és állatkínzás miatt elítélték. Kettejük különös történetét Julian Barnes 2005-ös, Arthur & George című regénye dolgozta fel.