• Francia költő, író, a szimbolizmus műfajának egyik úttörője. 15 évesen kezdett verseket írni, ám alkotással mindössze négy évet töltött. Művei közül a leghíresebbek A részeg hajó (1871), A völgyben egy katona alszik (1871), a Színvázlatok (1886) című gyűjtemény, valamint a 19 éves költő búcsúja a művészettől: az Egy évad a pokolban (1873) című verseskönyv.
  • 16 éves korában, Paul Verlaine hívására érkezett Párizsba. A két költő között szenvedélyes szerelem szövődött. Két évig tartó, kábítószerekkel és abszinttal fűtött kapcsolatuk Rimbaud legtermékenyebb időszaka volt, ez azonban drámai véget ért, amikor egy veszekedésük alkalmával Verlaine rálőtt társára, a csuklóján megsebesítve az ifjú Rimbaud-t. Verlaine-t két év börtönre ítélték, Rimbaud pedig hamarosan felhagyott az írással.
  • Miután abbahagyta az írást, hátralevő élete nagy részét Afrikában töltötte, ahol többek között kávé- és fegyverkereskedelemből élt. 37 éves korában, csontrák következtében halt meg.
  • Bár nevét elsősorban a francia szimbolizmus kapcsán emlegetik, valójában rengeteg műfaj keveredett költészetében, ezért az avantgárd mozgalom egyik előfutárának is szokták tekinteni.