• Francia író, a modern novella egyik első mestere, aki mindössze tíz alkotással töltött év alatt hat regénnyel és több száz elbeszéléssel tette gazdagabbá a világirodalmat. Szüleit korán elveszítette, ezért anyja ifjúkori szerelme, Gustave Flaubert, a világhírű író vette gondozásába, és bevezette az irodalmi élet legelőkelőbb páholyaiba. A fiatal szerző így felbecsülhetetlen kapcsolatokra tett szert: első írásainak véglegesítésekor Flaubert mellett Émile Zola, Ivan Turgenyev és Henry James is segítették.
  • Még a pezsgő francia irodalmi életben is kiemelkedően sikeres írónak számított. Egy asszony élete (1883) című, első regényéből egy év alatt 25 000 példány fogyott el, a másodikat, A szépfiút (1885) pedig négy hónap alatt 37-szer kellett újranyomni.
  • Műveiben és életvitelében is a polgári társadalom kemény kritikusa volt. Szabadidejét legszívesebben lokálokban, bordélyházakban vagy Szépfiú nevű jachtján tett hosszú utazásokkal töltötte.
  • Negyven éves korában üldözési mánia és pánikrohamok kezdtek elhatalmasodni rajta. Egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után elmegyógyintézetbe került, ahol három év múlva meghalt. Később kiderült, hogy a tüneteit szifilisz okozta.