• Író, költő, a viktoriánus angol irodalom egyik legjelesebb képviselője. Bár elsősorban verseire volt büszke, és a költészetet többre becsülte a prózairodalomnál, mégis főleg regényeiről, Távol a világ zajától (1874), Egy tiszta nő (1891) és Lidércfény (1895) című könyveiről ismert.
  • Édesapja kőműves volt, Hardy ennek hatására építészettel kezdett foglalkozni. Fiatal korában részt vett számos londoni templom felújítási munkálataiban, majd megtervezte saját házát is, amit Max Gate névre keresztelt. Csak Távol a világ zajától című regényének sikere után adta fel eredeti hivatását, hogy innentől kezdve kizárólag az írásnak éljen.
  • A „cliffhanger” kifejezés Hardy egyik, a Tinsley’s Magazine hasábjain, részletekben publikált művéből származik. Az egyik fejezet végén a főszereplő egy sziklába kapaszkodva próbálja elkerülni a zuhanást, az olvasóknak pedig egy hónapot kellett várniuk a történet folytatására.
  • Idős korában az egyik, lakóhelyéhez közeli színházban bemutatták a Lidércfény című regénye alapján készült darabot. Hardy rajongott a produkcióért, meggyőződése volt, hogy a könyv főhősét, Tesst alakító színésznő erre a szerepre született. Csak később derült ki, hogy a lány annak a parasztasszonynak az unokája, akiről Hardy az eredeti regény főszereplőjét mintázta évtizedekkel korábban.