• Norvég drámaíró, akit Szophoklész, Shakespeare, Goethe és Schiller mellett a műfaj egyik legnagyobb hatású alakjaként tartanak számon. Színműveit a klasszikus, görög hagyományú szerkesztés és a metsző társadalomkritika jellemzi.
  • Magyarországhoz című 1849-es versében megemlékezett a magyar szabadságharc hőseiről, és példaképként állította őket a szabadságukért küzdők következő generációi elé.
  • Legnagyobb riválisa a norvég irodalmi életben Bjørnstjerne Bjørnson volt, akivel drámaelméleti nézeteltéréseik miatt évtizedekig nem is álltak szóba egymással. Csak akkor békültek ki, amikor Ibsen fia, Sigurd, elvette feleségül Bjørnson lányát. Később egyébként Sigurd Ibsen Norvégia miniszterelnökeként az ország Svédországtól való függetlenedésének egyik élharcosa lett.
  • Többször is ellátogatott Magyarországra. Egyik leghíresebb műve, a Nóra (1879) bemutatója után megismerkedett a címszereplő Jászai Marival, akitől magyar nyelvleckéket vett, a művésznő pedig norvégul tanult Ibsentől, bár sokak szerint ennél jóval több volt közöttük. Ibsen John Gabriel Borkman (1896) című drámáját már Jászai maga fordította magyarra.