• Magyar író, újságíró és politikus. 1863-tól Ferenc József felesége, Erzsébet királyné magyar nyelvtanára. Falk Miksa később Sissi életrajzát is megírta Erzsébet királynéról (1898) címmel.
  • Falk Miksa még gyerek volt, amikor családja anyagi helyzete bizonytalanná vált, ezért már 14 éves korában magának kellett gondoskodnia megélhetéséről. 15 évesen már német nyelven jelentek meg cikkei és kritikái pesti lapokban.
  • Diplomája megszerzése után Bécsben élt újságíróként. A bécsi udvar politikáját bíráló cikkei felkeltették Deák Ferenc és az ekkor már a döblingi elmegyógyintézetben élő Széchenyi István figyelmét is. Széchenyivel szoros barátságot kötött, nála tett látogatásai alkalmával a gróf több írását is kicsempészte az intézményből.
  • Miután a ’70-es évek ikonikus sorozatában Columbo hadnagyot alakító Peter Falk megemlítette önéletrajzában, hogy rendelkezik magyar felmenőkkel, felmerült, hogy a színész Falk Miksa leszármazottja. Levéltári kutatások azonban valószínűsítik, hogy Peter Falk inkább anyai ágon köthető Magyarországhoz, Falk Miksához fűződő rokonságára ellenben semmiféle bizonyíték nincs.