• Jókay Móric néven született író, költő, drámaíró, a „márciusi ifjak” egyike. 1848-tól kezdve használta vezetéknevében az „y” helyett az „i” végződést, így vetve el szimbolikusan nemesi előjogait. Egyik legtermékenyebb írónk – fél évszázados pályafutása alatt megszámlálhatatlan elbeszélést, színművet, verset és több mint száz regényt írt.
  • Korszakalkotó irodalmi tevékenysége mellett politikai pályája is jelentős volt. Több mint három évtizeden át volt országgyűlési képviselő.
  • A kor egyik legtehetségesebb színésznőjével, a nála nyolc évvel idősebb Laborfalvi Rózával kötött házasságát mindenki ellenezte a környezetében, részben a korkülönbség, részben a nő korábban házasságon kívül született gyermeke miatt. Döntése után édesanyja és Petőfi Sándor is megszakította vele a kapcsolatot. Második házassága szintén botrányt okozott: Laborfalvi Róza halála után, 74 éves korában egy 20 éves színésznőt vett el. Családja és fiatal felesége Jókai halála után évtizedekig pereskedett a szerző örökségéért.
  • Jókai 1872 és 1874 között, részletekben közölt műve, A jövő század regénye az egyik első magyar tudományos-fantasztikus írás. A történet 1952 és 2000 között játszódik, és megjelenik benne a repülés problémaköre, valamint a műanyag előfutárának is tekinthető „ichor” előállításának víziója is.