• Nemesi származású magyar drámaíró, költő. Bár fiatalkorában több verset és drámakezdeményt is írt, inkább politikusként, mint íróként volt ismert. 1848-ban részt vett a nemzetőrség felállításában is.
  • Az 1848/49-es szabadságharcot követően néhány hónapig parócai birtokán bújtatta Rákóczy Jánost, Kossuth Lajos titkárát, akit az osztrák hatóságok a megtorlások időszakában halálra ítéltek és nagy erőkkel kerestek. A férfit – aki ekkor a Reiter Ignác álnevet használta – erdőkerülőként alkalmazta a szerző. Madáchot nem sokkal ezután letartóztatták, és Pesten, a mai Szabadság tér helyén álló Újépületben tartották fogva közel egy évig.
  • Fogsága alatt született legismertebb műve, Az ember tragédiája (1861), ami nemcsak magyar viszonylatban, hanem az egész világ drámairodalmában is jelentős műnek számít. Madách először Arany Jánosnak küldte el a darabot, aki számos javítással látta el azt.
  • Az ember tragédiáját színpadra csak 23 évvel keletkezése után, 21 évvel Madách halálát követően állították, Éva szerepében Jászai Marival. 1984 óta a darab ősbemutatójának napján, szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. 1922-ben, a Tragédia első amerikai produkciójában Ádámot a később Drakulaként elhíresült Lugosi Béla alakította.