A tavalyi évben is megszámlálhatatlanul kerültek a boltokba a jobbnál jobb könyvek, minden műfaj rajongóit elkényeztették a szerzők mind magyar, mind világviszonylatban. Az alábbi gyűjtésben megmutatjuk, hogy kik voltak azok, akik a Libri eladási listáin a legelőkelőbb helyeken végeztek. Ők voltak a legnépszerűbbek 2017-ben a magyar olvasók körében:

Bödőcs Tibor: Addig se iszik

A legkedveltebb magyar stand-up komikus töretlen népszerűsége nagyban köszönhető annak, hogy nem bulvárosítja el a műfajt. Fellépéseiben már korábban is elő-előtűntek irodalmi utalások és paródiák, ezeket bővítette tavaly egy kötetté. A könyv azonnal a hazai sikerlisták élére ugrott. Ma valószínűleg Bödőcs Tibor az ország leghatékonyabb olvasásnépszerűsítője, hiszen olyan írókat tett viccessé és szerethetővé, akik eddig talán sokak számára csupán szárazon csengő nevek voltak az irodalomkönyvek lapjain.


Ken Follett: A tűzoszlop

A 16. századi, Erzsébet-kori Anglia állandó politikai és vallási csatározások színhelye volt. A protestáns királynőnek számos ellensége volt hazájában és külföldön egyaránt, uralkodását folyamatos merényletkísérletek tették valódi élet-halál harccá. Ennek a lebilincselő korszaknak olvasmányos és edukatív lenyomata a nagy sikerű Kingsbridge-trilógia lezárása. Ken Follett a szórakoztató és szépirodalom határmezsgyéjén egyensúlyozó történelmi regények koronázatlan királya, Gareth Bale és Anthony Hopkins mellett Wales legsikeresebb „exportcikke.”


Fa Nándor: Magad, uram

Fa Nándor nemcsak egy kiváló sportember, hanem egy egész nemzedék példaképévé nőtt kivételes jelenség. Több mint 70 fotóval és hajónaplórészletekkel kiegészített életrajzi könyvével búcsúzik a versenyvitorlázástól, számot vet, emlékezik és inspirál. Fa Nándor közel fél évszázados pályafutása alatt ötször kerülte meg a Földet, legutóbb a a 2016/17-es Vendée Globe verseny keretében, amely során a résztvevőknek egyedül, és kikötés nélkül kell teljesíteniük ezt az emberpróbáló feladatot.


Paula Hawkins: A víz mélyén

A pszichológiai thrillerek sikere töretlennek bizonyul a 2010-es években, a műfaj rajongóit főleg a tengerentúli szerzők kápráztatják el jobbnál jobb történetekkel. Paula Hawkins viszonylag késői jövevény a thrillerek sötét vidékén, akit a 2015-ös Lány a vonaton, és az alig két évvel később megjelent A víz mélyén repített a világ élvonalába. Könyvei nemcsak borzongató kikapcsolódást ígérnek, de olyan mélyen gyökerező társadalmi problémákat is feszegetnek, mint a különböző függőségek lélektani okai, a múlttal való szembenézés szükségessége és a családon belüli erőszak következményei.

Ha visszatekintünk a tavalyi év legnagyobb könyvsikereire, örömmel látjuk, hogy a nemzetközi trendkönyvek és világhírű bestsellerek mellett a legelőkelőbb helyezéseken két magyar szerző is képviselteti magát. Ők bizonyítják, hogy Magyarországon nemcsak a külföldi áramlatokat követik az olvasók, hanem kifejezetten kíváncsiak a hazai termésre is.

Emellett egyre inkább egyértelművé válik a könyves világ párbeszéde a különböző vizuális médiumokkal. Miután George R. R. Martin addig többé-kevésbé ismeretlen fantasy-sorozatát, A tűz és jég dalát 2011-ben a Trónok harca televíziós adaptációjának hatására pillanatok alatt elkapkodták a boltokból, érezhető volt, hogy a minőségi könyvek hiteles átültetése a képernyőre egyre kifizetődőbb vállalkozásnak fog bizonyulni. Erre 2017-ben is voltak példák, hiszen Margaret Atwood regényét, A Szolgálólány meséjét, illetve Stephen King Az című művét is újra a könyves sikerlisták élére varázsolták filmes feldolgozásaik, pedig mindkét történet túl van már a 30. születésnapján.