• Angol író, a viktoriánus irodalom vezéregyénisége, akinek már első regénye, A Pickwick Klub (1837) meghozta az elismerést és az anyagi biztonságot. Olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint a Twist Olivér (1839), a Copperfield Dávid (1850) és a Karácsonyi ének (1843).
  • Dickens az elsők között tökéletesítette a cliffhanger – vagyis a fejezetek végén függőben hagyott cselekmény – módszerét. Mivel a legtöbb regénye először részletekben, újságokban jelent meg, így biztosította, hogy olvasói hétről hétre visszatérjenek történeteihez. A Szép remények (1861) folytatásos megjelenésekor a szerző saját lapjából több mint 100 000 példány fogyott el hetente.
  • Dickens részt vett egy londoni menedékház megalapításában és üzemeltetésében, ahol a hajléktalanság, a kábítószerfüggőség, a kiszolgáltatottság és a prostitúció elől menekülő, valamint a börtönből frissen szabadult nőknek és lányoknak segítettek.
  • 1865-ben egy vonat, amin utazott, kisiklott, éppen akkor, amikor a szerelvény egy hídon haladt át. A szerző több utasnak is segített kijutni a levegőben lógó vonatkocsikból, majd visszamászott a sajátjába, hogy legújabb műve kéziratát is megmentse.