• Francia regény-, novella- és esszéíró, többek között A három testőr (1844) és a Monte Cristo grófja (1844-46) című romantikus történelmi regények szerzője. Jules Verne után a második legtöbbet olvasott francia szerző. Műveit közel 100 nyelvre fordították le, és több mint 200 film készült belőlük.
  • Dolgozott Orléans hercege, a későbbi Lajos Fülöp király titkáraként is. Miután az 1848-as párizsi forradalom során a király lemondott trónjáról, Dumas is elhagyta az országot. Belgiumban bujkált hitelezői elől, két évig Oroszországban utazgatott és útikönyveket írt, majd Itáliában harcolt az olasz egység létrejöttéért.
  • Műveiből jelentős vagyonra tett szert, fényűző életmódja és bőkezűsége miatt mégis folyamatos pénzgondokkal küszködött. Barátait és szeretőit drága ajándékokkal halmozta el, Párizs melletti otthonában, a ma múzeumként működő Monte Cristo-kastélyban pedig szinte állandóan tucatnyi vendége volt, akik gátlástalanul kihasználták az író nagyvonalúságát. Elszegényedve halt meg.
  • Apai nagyanyja dominikai rabszolga volt, bőrszíne miatt sokáig ellentmondásos volt a megítélése a francia társadalomban. Végső nyughelyét csak 2002-ben helyezték át a párizsi Panthéonba, ahol így elfoglalhatta méltó helyét a legnagyobb francia írók között.