• Skót regényíró, költő, a 19. századi angol nyelvű romantikus próza vezéralakja. Ivanhoe (1820) című regénye nyomán került be a köztudatba Robin Hood története, ami egészen addig csak az angol folklór egyik elfeledett legendája volt.
  • Gyermekbénulás miatt egy ideig egyáltalán nem tudta használni a jobb lábát. Tinédzserkorában valamelyest javult az állapota, de egész hátralévő életében sántított.
  • Olyan járatos volt a skót történelemben, hogy sikerült megtalálnia a rég elveszettnek hitt skót koronaékszereket is. Anglia és Skócia 1707-es egyesítése után a korona, a jogar és a kard szimbolikus jelentősége és a tárgyak pontos helye feledésbe merült, egészen Scott feltűnéséig, aki 1818-ban engedélyt kapott rá, hogy átkutassa az edinburghi várat, és egy eldugott, ódon széfben megtalálta őket.
  • Írásaiból jelentős vagyonra tett szert, többségi tulajdonosa lett egy könyvkiadó vállalatnak is, ami azonban csődbe ment. A vállalat 130 000 fontra rúgó adósságáért személyes felelősséget vállalt, elzálogosította házát is. Élete utolsó néhány évét arra áldozta, hogy írásaival elég pénzt gyűjtsön össze a kiadó adósságainak rendezéséhez.