• Skót költő és dalíró, aki a halála óta eltelt két évszázad során Skócia nemzeti ikonjává vált, amihez nagyban hozzájárult, hogy műveinek többségét nem irodalmi angol, hanem scots nyelven írta. Nemcsak hazájában, hanem világszerte óriási népszerűségnek örvend, a vallásokhoz nem kötődő történelmi személyiségek közül csak Viktória királynőnek és Kolumbusz Kristófnak van több szobra a világon.
  • Földműves családból származott, és gyökereit azután sem feledte, hogy versei révén híressé vált. Verseiben meghatározó szerepet kapott a társadalmi egyenlőség és az emberi szabadságjogok fontossága. A parasztok és kétkezi munkások iránt mutatott rokonszenvének köszönhetően a Szovjetunió kultúrpolitikája számára is vonzóvá vált, az 1920-as években több százezer példányban nyomtatták ki verseinek orosz fordítását.
  • A nők körében is meglehetősen népszerűnek bizonyult. Számtalan szeretője közül négytől született – összesen tizenkét – gyereke. A legfiatalabb közülük éppen a költő temetésének napján jött világra.
  • Robert Burns születésnapját minden évben egész Skócia ünnepli. Az úgynevezett Burns Night elengedhetetlen kelléke a skót nemzeti étel, a haggis, a skót whisky, valamint Burns verseinek felelevenítése.