• Németalföldi teológus, humanista tudós. Egy pap második törvényen kívüli gyermekeként született. Bár anyagi háttere korántsem volt előkelő, egyházi iskolákba járhatott. Ezek szigorú szabályait ugyan nehezen viselte, mégis sikerült megalapoznia klasszikus műveltségét, teológiai ismereteit, valamint a latin és a görög nyelvben való jártasságát, ami később híressé és elismertté tette.
  • Bár egy Ágoston-rendi kolostorban 1492-ben felszentelték, szerzetesi hivatását soha nem gyakorolta. A kolostori élet szigorú rendje épp a katolikus egyházzal szemben megfogalmazott kritikáinak egyik sarkalatos pontja volt.
  • Szüleit a pestis ragadta el tőle. Amikor számos külföldi utazása egyikén rosszul lett, egy sebész őt is „diagnosztizálta” a betegséggel, de Erasmus nem hitt az orvosnak, és néhány nap alatt kikúrálta magát betegségéből.
  • 1517-ben a névtelenül kiadott, A mennyből kizárt Gyula pápa című művében II. Gyula militáns politikáját és rendületlenül halmozódó vagyonát vette célkeresztbe. A pápai intézmény kritikája és Európa-szerte ismert teológiai munkái megelőzték és előkészítették a reformáció folyamatát, amelyet azonban Erasmus nem nézett jó szemmel. Meggyőződése szerint az egyház hibáit nem annak szétszakításával, hanem a katolikus dogma megújulásával kellett volna elérni.