• Nobel-díjas költő, író, újságíró, egyetemi oktató. Északír paraszti családba született, felnőttkorában azonban Dublinban telepedett le. Verseiben nagy hangsúlyt kaptak az ír-északír konfliktus mögött meghúzódó emberi sorsok, ezzel jelentős mértékben járult hozzá az ellentét feloldásához.
  • Közvetlen, személyes költői hangja nem csak kortársai és az irodalomtudósok körében tette népszerűvé – a 80-as évek végére valóságos rajongótábora alakult ki. Amikor felolvasóestjeire elkezdődött a jegyek árusítása, a helyszín előtt több száz méteren át kígyózó sorok alakultak ki. Népszerűségére jellemző, hogy Angliában Heaney köteteiből a mai napig több fogy a könyvesboltokban, mint minden más angol nyelvű verseskönyvből összesen.
  • Sok időt töltött az Egyesült Államokban is, hiszen az oxfordi és dublini egyetemek mellett a Harvardon és a Berkley-n is tanított költészetet. Amikor a 2000-es évek elején egy riporter megkérdezte, hogy szerinte ki az a popkultúrában, akinek a hatása Bob Dylan vagy John Lennon dalszövegeiéhez mérhető, Heaney a detroiti rapper, Eminem munkásságát emelte ki a modern előadóművészek közül.
  • 12 éves volt, amikor Christopher nevű öccse meghalt autóbalesetben. Gyásza utat talált verseibe is, testvérének a Tavaszi szünet (1966) és A glanmore-i rigó (2006) című költeményekben állított emléket.