• Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író, költő. Viszonylag későn, harmincas éveiben kezdett komolyan foglalkozni az írással. Első novellája, a Családi kör, 1966-ban jelent meg. Előtte könyvelőként, valamint általános és középiskolai tanárként is dolgozott.
  • Leghíresebb művei a Ne féljetek (1998), a Jákob lajtorjája (1982) és a Napok (1972) című regények. Ez utóbbinak teljes, cenzúrázatlan kiadása csak 2001-ben jelent meg.
  • Az 1970-es években kialakult stílusát, elbeszélői attitűdjét spirituális realizmusnak nevezte. Arra törekedett, hogy lássa és láttassa a lenti világot, azzal a biztos tudattal, hogy a fenti is létezik. Könyveinek gyakori hősei azok az átlagemberek, akik az őket felemészteni próbáló társadalmi környezet megpróbáltatásaival a hitük segítségével szállnak szembe.
  • Átvilágítás (2017) című önéletrajza néhány nappal halála után jelent meg. Ebben vall többek között megpróbáltatásokkal teli fiatalságáról, zaklatott családi hátteréről, házasságairól és válásairól, valamint a Szabó Magdával ápolt ellentmondásos viszonyáról.