A legendásan legrejtőzködő regényíró New Yorkban látta meg a napvilágot. Két évig szolgált az Egyesült Államok haditengerészeténél, majd a Cornell Egyetemen szerzett diplomát angol irodalomból. Roppant összetett, posztmodern műveiről ismert, amelyekben számos témát felvonultat a populáris zenétől kezdve a történelmi eseményeken át egészen a matematikáig.

Igazi popkulturális jelenséggé vált, ugyanis bujkálása miatt olyanoknak is felkeltette az érdeklődését, akik egyébként nem olvasták őt, teóriák születtek a létezéséről, kinézetéről. Körülbelül három fotót ismerünk róla, az utolsó jobb minőségő kép az ötvenes évek közepéről származik, azóta többször is próbálták rekonstruálni számítógéppel hogyan is nézhet ki az író.

Korszakalkotó művei közé tartozik az 1966-ban megjelent A 49-es tétel kiáltása című kisregény, illetve az 1973-as Súlyszivárvány című regény. Pynchon ismeretes még arról, hogy a műveinek megjelenése között hosszú évek telnek el. Utolsó, Kísérleti fázis című kötetét 2013-ban adták ki.

A szerző jelenleg is New Yorkban él. Habár nagyon ügyel inkognitójára, mivel úgy gondolja, hogy műveiről nem vonhatja el a figyelmet személye, a Simpson család című animációs sorozat egyik epizódjában rajzfilmfiguraként szerepelt, ahol ugyan zacskóval a fején ábrázolták, ám hangját akkor egy világ ismerhette meg, mivel saját magát szinkronizálta.