• Nobel-díjas angol drámaíró, színész és rendező, az 1950 utáni angol színházi élet egyik legfontosabb szereplője. Drámáinak központi témái a nyelv által felrajzolt hatalmi struktúrák, az ismeretlentől való félelem és a szerelemben rejlő birtoklási vágy. Legismertebb művei A születésnap (1957), A gondnok (1959) és a Hazatérés (1964) című darabok.
  • Kelet-Londonban nőtt fel, itt megismert középiskolai barátaival élete végéig szoros kapcsolatot ápolt. Iskolás éveik alatt többször is beléjük kötöttek zsidó származásuk miatt, Pinter azonban erős, sportos fizikumának köszönhetően legtöbbször meg tudta védeni magát és barátait támadóiktól.
  • Két szemesztert végzett el a londoni Royal Academy of Dramatic Arts, a brit királyi drámaakadémia diákjaként. Bár ez Anglia legpatinásabb színházi tanintézménye, Pinter nem érezte itt jól magát, nem járt be az óráira, és az első év után – idegösszeomlást színlelve – otthagyta az iskolát.
  • Pacifista volt, az erőszak minden formája ellen tiltakozott, 1949-ben megtagadta a katonai szolgálatot is. Az ezzel járó börtönbüntetést ugyan sikerült elkerülnie, de pénzbüntetéssel sújtották. Fél évszázaddal később Szerbia bombázását és az USA iraki offenzíváját is élesen kritizálta.