• Amerikai regényíró, költő és kritikus, egyike annak a négy szerzőnek, akik kétszer is elnyerték a Pulitzer-díjat. Könyveinek központi témáit általában a középosztálybeli amerikaiak mindennapjai szolgáltatták, így vált a 20. századi amerikai realizmus egyik központi alakjává.
  • A Harvard Egyetem elvégzése után Oxfordban tanult rajzművészetet, és képregényrajzolónak készült. Miután azonban visszatért az Egyesült Államokba, a New Yorker magazinnak kezdett verseket és cikkeket írni.
  • Legismertebb művei a Nyúl-regények: a Nyúlcipő (1960), a Nyúlketrec (1971), a Nyúlháj (1981) és a Nyúlszív (1990), amelyek Harry Angstrom nevű főszereplőjük életének közel fél évszázadát dolgozzák fel. A könyvek még az amerikai rappert, Eminemet is megihlették, akinek 8 mérföld című filmjében Updike hatására kapta a főszereplő a Nyúl becenevet.
  • Bár műveinek fontos eleme a szexualitás, annak az átlagemberek mindennapi életében betöltött szerepe, a szerzőt rengeteg kritika érte azzal kapcsolatban, ahogy ez a téma megjelenik a könyveiben. Bírálói főleg azt kifogásolták, hogy az intim kapcsolatok érzelmi aspektusa általában háttérbe szorul az ilyen jelenetek leírásában. A brit Literery Review című laptól például megkapta a Rossz Szex a Szépirodalomban „életműdíjat”.