• Japán író, drámaíró és fényképész. Legismertebb műve A homok asszonya (1962) című regény, amely az egész munkásságra jellemző szürrealizmus kelléktárának segítségével mesél társadalmi elidegenedésről és az emberi lélek alkalmazkodóképességéről. Irodalmi példaképei Franz Kafka, Samuel Beckett, Edgar Allan Poe és Dosztojevszkij voltak, hatásuk sok művében tetten érhető.
  • Orvosi egyetemre járt, de állítása szerint csak azért, mert a második világháború alatt egyedül az orvostanhallgatók mentesültek a katonai szolgálat alól. „Az összes barátom, aki bölcsészkarra ment, meghalt a háborúban” – nyilatkozta.
  • Akadémiai teljesítményére jellemző, hogy állítólag csak azzal a feltétellel vehette át a diplomáját, hogy soha nem kezel betegeket.
  • A világháború után csatlakozott a Japán Kommunista Párthoz, de az 1956-os magyar forradalom vérbe fojtása után ki akart lépni onnan. Ezt azonban az akkori pártszabályzat nem tette lehetővé, így még hosszú évekig kellett kritizálnia a világ kommunista vezetőit, hogy végül 1962-ben kitiltsák a pártból.