• Amerikai író, akit könyveinek közérthető, egyenes beszédmódja, metsző humora, valamint a sci-fi egyes stílusjegyeinek ügyes alkalmazása a 20. század második felének egyik legnépszerűbb tengerentúli szerzőjévé tett.
  • Karrierje elején még nem tudott megélni az írásból, ezért a svéd Saab autómárka egyik szalonjában dolgozott, kevés sikerrel. Később – a rá jellemző fanyar humorral – úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg azért nem tüntették ki soha Nobel-díjjal, mert fiatalon nem sikerült elég svéd autót értékesítenie.
  • Több egyetemre is járt, de egyetlen szakot sem fejezett be. Közel két évtizeddel az után, hogy otthagyta az intézmény antropológia szakát, a Chicagói Egyetem Macskabölcső (1963) című regényét elismerte disszertációként, és kiállították számára a diplomát.
  • Drezda bombázását feldolgozó, önéletrajzi ihletésű regénye, Az ötös számú vágóhíd (1969) sok helyen a mai napig be van tiltva Amerikában, mert egyes iskolák vezetése kifogásolja a könyv durva nyelvezetét. A Kurt Vonnegut Emlékkönyvtár vezetése ezért 2011-ben úgy döntött, hogy az író cenzúra elleni küzdelmének szellemében ingyen bocsátja a diákok rendelkezésére a kötetet.