A Libri 2019-ben indította el könyvsorozatát, amely klasszikus szerzők műveit tartalmazza díszkiadásban. A válogatásban közismert szerzők kevésbé olvasott művei ugyanúgy megtalálhatók, mint ikonikus alkotások, így például Gárdonyi Gézától az Ida regényét, Szerb Antaltól pedig az Utas és holdvilágot vásárolhatta meg az olvasó. 

Az idén két szerző kötete kapott díszkötést: Babits Mihály Gólyakalifája és Krúdy Gyula Szindbád-történetei. Két szerző, akit mindenki ismer, de a középiskolai olvasmányélmények után – egyik sem a tizenhat évesek kedvence – sokan talán vonakodva vesznek le a polcról. Már ha a sokadik költözést megússzák ezek a könyvek.

Bár Babitsot elsősorban költőként tartjuk számon, több prózai mű is kikerült a keze alól. A Babits-versekben már megismert precíz szerkesztési elv a Gólyakalifában is visszaköszön, de nem lírai prózáról van szó, hanem ízig-vérig regényről. De ki az a gólyakalifa? Egy mese szerint egy kalifa éjszakánként gólyává tudott változni, ám elfelejtette a varázsigét, így örök életére gólyatestbe zárta magát. 

A főhős, Elemér szörnyű álomból ébred, és nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy talán az álma a valóság és a valóságnak hitt világ csak álom. Az álombéli fiú hasonlóképp érez. Amint az egyik fiú álomra hajtja a fejét, a másik megébred. Csak míg Elemér egy gazdag, gondoskodó és köztiszteletben álló család büszkesége, addig a másik csak egy szökött asztalosinas, akit még az anyja is elveszejtett volna. Az egyik majálison, tánc közben izzad meg, a másik a cipők suvickolásában. Az egyik puha vánkoson alszik, a másik a Ligetben egy bokor alján. Ki ez az asztalosinas és kicsoda Elemér?

További információk a libri.hu/karacsony oldalon.

Babits világában az érzékiség, a testiség és az ösztön távoli, inkább ördögi, semmint mindennapos jelenség, egy másik bolygó, és ezen a bolygón él Krúdy Gyula, aki a Szindbád-történetekkel semmi mással össze nem téveszthető miliőt teremtett. Az étkezés – még ha egy húslevesről vagy velőscsontról is legyen szó – ünnep és rituálé. A bor és a nő is savanyú ebben a világban, mégsem lehet másképp élni, csak örök vándorlásban egyik kocsmától a másik nőig.

Hogy mi a vége, azt már Márai írta meg zseniális stílusban a Szindbád hazamegy című regényében, Krúdy hőse megmarad a ködös, füstös, fülledt világban, ott lavírozik mindörökké. Ebben a világban nem történik igazából semmi, csak csodálatos képeken jelennek meg az italtól lealjasodott férfiak, a komisz kocsisok, az öregedő kasszírnők, a várakozásban tönkrement szeretők, akik tudják, hogy a férfi sosem tér haza, csak néha ott alszik. 

A két kötet a Libri november elsejétől indult könyvpromóciójában érhető el: 9000 és 12 000 forint feletti vásárlás után kötetenként 699 forintért. 9000 forint vásárlás után egy díszkötetet, míg 12 000 forint vásárlás felett mindkét díszkötet megvásárolható.

Az ajánlat 2021. november 1-től a készlet erejéig érvényes. A promóció kiterjed a Libri Könyvesboltokra és webáruházára egyaránt.