Tavaly, 2020-ban kapta meg a Booker-díjat Douglas Stuart önéletrajzi regényéért a Shuggie Bain-ért. A regény most magyarul is olvasható a Park Kiadó gondozásában.

A történet a nyolcvanas években játszódik Glasglow-ban, ahol egy munkásosztálybeli gyereknek eleve nehéz dolga van, hát még akkor, ha meleg, ráadásul alkoholista anyjával él, aki egyedül neveli. Shuggie-nak meg kell birkóznia a külvárosok és a bányásztelepek kilátástalanságával, a durvasággal és anyja alkoholizmusával. Furcsa a család, ő is furcsa, az anyja is, a bátyja meg egyszerűen semmirekellő.

Douglas Stuart a kamaszkor végéig követi a kiközösített, meleg fiú és a büszke, alkoholista anya útját. Ebben a világban mindennapos az ordítozás a szomszédokkal, mindennapos az anyamatek, vagyis a hogyan lehet kijönni ennyi pénzből mókuskereke, mindennapos a trükközés a pénzbedobós villanyórával, mindennapos a bujkálás a végrehajtó elől. A magára hagyott Glasgow világa bár kíméletlen pontossággal ábrázolt, mégis egyben tisztelgés a város és egy derékba tört élet méltósága előtt.

A szerző Glasgow-ban, munkáscsaládban született, nem idegen számára tehát a regény világa. Londonban, a Royal College of Arton diplomázott divattervezőként, a Shuggie Bain megjelenéséig a divatszakmában dolgozott. 2000 óta New Yorkban él.

Douglas Stuart a Shuggie Bain című könyv szerzője.
Forrás: New York Times, nytimes.com