A szenegáli Mbougar Sarr nyerte el idén a francia Goncourt-díjat A La plus secrète mémoire des hommes (Az emberek legtitkosabb emlékezete) című regényével. A 31 éves szerző ezzel az első fekete-afrikai író, akit a díjjal jutalmaztak – Mbougar Szenegálban született, de egyetemre már Franciaországban járt. Bár a díjjal mindössze tíz euró jár, hatalmas presztízst jelent és minden bizonnyal hírnevet, valamint magas példányszámot is hoz az írónak. Mbougarnak nem ez az első regénye, de ez lesz az, ami magyarul is megjelenik jövőre a Park Kiadó gondozásában.

A regényről ódákat zengenek, csak néhány jelző, amit a kritikusoktól kapott: bravúros, lebilincselő, himnusz az irodalomért. Mbougar korábbi műveit is hasonló lelkesedéssel fogadta a közönség – korábban már négy regénye jelent meg –, az egymásba fonódó, rejtélyes életutak ábrázolásáért rajongtak az olvasók. Így nem is nagy meglepetés, hogy neki ítélte a bíráló bizottság a díjat.

A regényben egy író, Diégane Latyr Faye megismer egy 1938-ban íródott könyvet. A rejtélyes könyv szerzője a szintén szenegáli Elimane, akit fekete Rimbaud-ként is emlegetnek, műve megjelenését követően nyomtalanul eltűnt, Diégane pedig fel akarja tárni a regény és a szerző háttértörténetét. Mbougar a két szerző életét szálazza és futtatja, miközben a valódi kérdések Európa és Afrika viszonyrendszere, a két világ, a fehérek és feketék kapcsolata körül forognak. Választani kell az európai és afrikai kontinens között? Vagy teremteni kell egy harmadikat, ami maga az irodalom?

A Goncourt-díjat 1903 óta osztják, az év legjobb és leginkább képzelettel teli regénynek. A díjat főszabályként egy személy egyszer kaphatja meg. A korábbi díjazottak között szerepel Marcel Proust, Robert Merle vagy Michel Houellebecq. A rendszerváltást követően majd minden év díjazott regénye megjelent magyarul is.

Nyitókép forrása: Junge Akademie, Akademie Der Künste