Magyarul is olvasható Hervé Le Tellier bestsellere, az Anomália a Park Kiadó gondozásában. A 63 éves matematikus, nyelvész író regénye tavaly nyerte el a Goncourt-díjat.

Vannak díjak, amelyek nem azért jelentősek, mert zsáknyi pénz jár velük, hanem azért, mert elképesztő hírnevet hoz. Ilyen a Goncourt-díj, amelyért egyébként mindössze tíz euró jár, cserébe az egekbe repül a nyertes regény példányszáma. Az Anomália már egymillió eladott példánynál jár. Erre eddig csak egyetlen Goncourt-regény volt képes, Marguerite Duras 1984-ben megjelent A szerető című kötete.

A képen Hervé Le Tellier az Anomália című bestseller írója.
Hervé Le Tellier / Forrás: Park Kiadó

Az Anomália alaptörténete egyszerre idézi egy sci-fi hangulatát és egy krimi világát. Az Air France Párizsból New Yorkba tartó, 006-os járata 2021 márciusában turbulenciába keveredik, majd kisebb sérülésekkel ugyan, de mind a 240 utasával leszáll. Aztán 106 nappal később ugyanez a járat, ugyanezekkel az utasokkal ismét leszállási engedélyt kér. Összeül a válságstáb, ahol katonák és tudósok hallgatják a kapitány bejelentkezését, majd nézik, hogy ugyanez az ember egy kórházi ágyon haldoklik hasnyálmirigyrákban.

A regény nem elsősorban arról szól, hogy mi történt a járattal, melyik az igazi és hogy került elő a másik. Sokkal inkább arról, hogy az utasok milyen titkokkal szálltak fel a gépre és mit kezdenek ezekkel a titkokkal. Egy bérgyilkos családapa, egy nigériai popsztár, egy önnön démonaival küzdő ügyvédnő és egy író, aki az Anomália című regényén dolgozik. Hogyan kezelik ezt a lehetetlen helyzetet? Valóban két énjük van?

A regény szövege egyszerre idézi a krimiket, a rideg, rendőrségi jelentések stílusát és a fanyar humorú elbeszélést.

Kiemelt kép forrása: Park Kiadó