Érdemes figyelnünk a naptárat, ugyanis október 12. és 15. között visszatér a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. Idén a Millenáris Parkban található Nemzeti Táncszínház lesz az otthona a négynapos kulturális eseménynek. A betűfalók készülhetnek, hiszen igazán izgalmas csemegékkel várja őket a rendezvény. Az eddiginél is több külföldi szerző érkezik az őszi Margóra, de a régóta várt megjelenések szintúgy fontos részét képezik majd a program alakulásának, az esti órákban pedig alkalom nyílik arra, hogy zenés-irodalmi produkciók keretében ismerkedjünk meg a kortárs művészetek összefonódó, inspiratív világával.

Parti Nagy Lajos 70. születésnapja alkalmából az olvasók együtt ünnepelhetik az íróval az alkotói életműből összeállított, Hadd legyek hűs című kötetének bemutatását. Új könyvvel jelentkezett Bödőcs Tibor is, aki szatirikus őszinteséggel beszéli el azt a valóságot, amelyen nevetni legalább olyan jó ízűen lehet, mint sírni. A Prímszámok hóesésben „miniatűrjeiből” tragikomikus képet kapunk a minket körülvevő, abszurd világról. A mesék szerelmesei is okkal dörzsölhetik a tenyerüket, ugyanis húsz év után érkezik a Túl a Maszat-hegyen 2 Varró Dániel tollából.

2022-ben a Goncourt-díjas Mohamed Mbougar Sarr volt az őszi Margó egyik sztárvendége / Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

A Scolar kiadó gondozásában jelenik meg Szendrői Csaba, az Elefánt zenekar frontemberének harmadik, Féyn című verseskötete, de többek között új könyvvel jelentkezik Pető Péter, Babarczy Eszter, Szilasi László, Nagy Gabriella és a 2020-as Margó-díjban részesült Harag Anita is. Az izlandi Jón Kalman Steffánson két regénnyel érkezik a magyar olvasókhoz, de újdonsággal jön Sasha Marianna Salzmann német színpadi szerző is, akivel Veiszer Alinda fog beszélgetni. Dél-Amerika képviseletében is izgalmas szerzőkkel lehet majd találkozni; Luiz Schwarcz São Paulo-i szerzőt Légszomj című regényéről Orvos-Tóth Noémi kérdezi, de a fesztiválra látogat még Andrés Neuman spanyol-argentín író is, akinek kötete (Magunknak mondjuk) idén a Helikon Kiadóval közösen indított Margó Könyvek sorozatának részeként jelent meg.

A fesztivál első napját a Kedvencek temetője című tematikus műsor zárja, ahol elhunyt szerzők szövegeit idézik meg zenészek, költők, írók és slammerek egyaránt.

Október 13-án Szabó T. Anna és Lackfi János Csillaglekvár címmel tart rendhagyó irodalmi estet, melyben improvizatív, zenével átitatott lírai utazásra invitálják az erre fogékonyakat. A harmadik napon a Slow Village rap formáció vegyíti majd az utcai stílust az intellektuális szellemi tartalommal, átadva így az „edukált gettó mentalitást” a jelenlevőknek. Végül, október 15-én az alternatív zenei élet veteránjai és örökösei gyűlnek össze, hogy fel- és megelevenítsék a Fishing On Orfű történetét és hangulatát. Erre tesz kísérletet többekkel kiegészülve Beck Zoli, Péterfy Bori és Fekete Giorgo. A kérdés mindenki számára adott: „a közönségnek hogyan jelenthet ennyit egy rendezvény, ami évente csupán négy napig tart?” A fesztivál tekintetében a díjakról sem szabad megfeledkeznünk.

A tavalyi Margó egyik fellépője a Fran Palermo volt. / Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Idén kilencedik alkalommal adják át a legjobb prózakötetesnek járó Margó-díjat. A díjazás célja egyfelől az, hogy bemutassa a legegyedibb hanggal rendelkező pályakezdőket, másfelől, hogy népszerűsítse a kortárs irodalmat. Kiderül továbbá, hogy a Budapest egyesítésének 150. évfordulójához fűződő pályázatok közül mely novellákat jutalmazza a Litera irodalmi portál, valamint bemutatkoznak a József Attila Irodalmi Támogatásban részesülő ösztöndíjasok is a nagyközönség számára, mindemellett a harmadik alkalommal átadott Mastercard-Alkotótárs-díj nyerteseivel is találkozhatnak a fesztiválra látogatók.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után tehát ismét könyves izgalmakban lehet részünk. Mindaz, amiért a kortárs irodalmat szeretjük és tiszteljük, egy helyen összpontosul októberben. Ez a hely pedig nem más, mint a Margó Irodalmi Fesztivál.

Kiemelt kép: Kováts Zsófia, Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Még több cikk a témában: