Itt van az ősz, ez pedig a könyvmolyok számára is rendkívül izgalmas időszak kezdetét jelenti. Közeledik a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és az októberi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, illetve az elkövetkezendő hónapokban a kiadók új megjelenéseikkel készülődnek a karácsonyi rohamra is – hiszen mi lehetne jobb ajándék egy könyvnél? A cikkben bemutatunk néhány várva várt megjelenést.

Bármi is az érdeklődési köröd, a közeljövőben szinte biztosan megtalálod a számításodat. A zenerajongóknak van mire várniuk, ugyanis szeptember 26-án jelenik meg magyarul a Helikonnál az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan könyve A modern dal filozófiája Falcsik Mari fordításában. Az amerikai popzene meghatározó alakja beavatja az olvasókat a dalszerzés rejtelmeibe; művében felsorakozik a könnyűzenei dalkincs nagyrésze – szó esik többek között Frank Sinatráról, Roy Orbisonról és Little Richardról – így nem csak a Dylan rajongók számára rejt érdekességeket ez a hatvanhat lírai esszé, amely a mélyére ás a dalok mögött rejtező érzelemvilágnak, illetve egyéb társadalmilag, keletkezéstörténetileg fontos aspektusnak is.

Szintén a popzene rajongóknak jó hír, hogy október 31-én jön a HVG kiadónál Mary Gabrieltől a Madonna: Egy lázadó élet című könyve. S ahogy ez a kötetből is kiderül, énekesként, zeneszerzőként és táncosként Madonna művészete nem csupán a zenére terjed ki – az olasz származású amerikai sztár filmrendező, stílusikon, valamint színészeti tehetségével is hat a kultúrára, sőt üzletasszony és politikai, nőjogi, illetve melegjogi aktivista. Madonna sokszínűségét, rendkívüli hatását az író ötéves kutatómunka után hitelesen mutatja be rajongók millióinak.

A képen Bödőcs Tibor Prímszámok hóesésben című könyve.

A komolyzene szerelmesei sem maradnak olvasmány nélkül: Bősze Ádám zenetörténész, antikvárius, rádiós- és televíziós műsorvezető szobordöntögető művét szeptember 27-én jelenteti meg a Libri Kiadó Nagy zenészek, nagy szerelmek címmel. Mozart, Debussy, Wagner, Beethoven mind hétköznapi ember volt, a szerző remek humorral mutatja be esendőségüket, érzelemvilágukat, ami nem is olyan nagyon különbözik az olvasóétól. A könyvet multimédiás melléklet teszi még izgalmasabbá a zeneszeretők számára: QR-kódok segítségével ugyanis számos zenei aláfestést is meghallgathatunk.

A humorkedvelők nemcsak Bősze Ádám művében találják meg számításukat, hiszen a friss megjelenések között egy humorista könyve is helyet kap. Bödőcs Tibor Prímszámok a hóesésben című könyvét a Helikon adja ki október 2-án. A Bödőcstől megszokott tragikomikus hangnemben íródott paródiákat sok kisprózán át olvashatjuk.

Az előadóművészeteket kedvelők, a film- és színházrajongók többszörösen örülhetnek a következő időszakban, ugyanis kedvenc színészeiket nem a megszokott területen láthatják érvényesülni: Emma Thompson, az Oscar-díjas színésznő ugyanis mesekönyvet írt, ami a Pagony Kiadó jön ki szeptember 29-én Jim káprázatos karácsonya címmel.  A meséhez tartozó humoros illusztrációt Axel Scheffler készítette.

A képen Karikó Katalin Áttörések című könyve.

Sokszor mondják, hogy aki művész, általában nem csak egy művészeti területen tehetséges. Így hát nem meglepő, hogy több színész is tollat ragad. Emmán kívül Matthew McConaughey rövid, az életre tanító leckéket tartalmazó színes képeskönyve is megjelenik ősszel Tóth Krisztina fordításában, a 21. Század kiadónál, október 9-én, Renée Kurilla illusztrációival.

A művészetektől kissé elszakadva ereszkedjünk le a valóság talajára, ugyanis a tudomány szintén képviseltetni fogja magát a következő hónapokban. Akit érdekelnek a természettudományok, akár mélyebben, akár csak annyira, hogy meg szeretné érteni a koronavírus járvány néhány aspektusát, annak Karikó Katalin Áttörések című könyvét ajánluk a Helikon Kiadótól, október 4-én kerül a könyvesboltokba. Sokak számára lehet inspiráló a biokémikus története, hiszen szerény körülmények között nőtt fel, és természettudományos kutatásaival végül a világhírnévig jutott.

Az informatikatudományok rajongóit bizonyára izgalommal tölti el, hogy Makovecz Benjamin munkájának köszönhetően hamarosan, az eredetivel egy időben megjelenik magyarul is Elon Musk életrajza, amelyet Walter Isaacson írt. A könyvet szintén a Helikon adja ki,  október 31-én számíthatnak rá az olvasók, és valószínű, hogy a pszichológia iránt érdeklődők számára is izgalmas olvasmány lesz, figyelembe véve Elon Musk mentális nehézségeit.

A képen Walter Isaacson Elon Musk című könyve.

Végül, a realitásoktól nem elkanyarodva, a politika, a hadügy és a sport képviselői is prezentálják magukat az őszi könyvpiacon. Olvashatunk Soros Györgyről, akiről Peter L. W. Osnos Egy teljes élet címmel írt életrajzot, ez október 31-én jelenik meg a HVG kiadónál, illetve ők adják ki David Goggingstól, aki az USA haderőjéhez tartozik, ezenkívül sportember, Guinness-rekorder,  a Nincs hatalmad felettem: Te irányíts, ne a körülményeid című könyvét, ami szeptember 27-én jelenik meg.

Érdemes tehát nyitva tartani a szemünket.

Fotó: Hlinka Zsolt

Még több cikk a témában: