Sarah Ann Juckes A világ közöttünk című regénye egy fiatal lány elsőre tragikusnak tűnő, mégis szívmelengető történetét dolgozza fel. Egy olyan élet történetét, amely úgy tud teljes lenni, hogy látszólag minden boldogság, remény és beteljesülés hiányzik belőle. De vajon tényleg mindez elérhetetlen a főszereplő számára?

Live streaming és kanalakban mért energia

Alice tizenhét éves gimnazista lány, aki a tipikus kamaszkori nehézségek helyett egy sokkal nagyobb kihívással küzd, ugyanis tízéves korában egy rejtélyes vírusfertőzés nyomán kialakult „Betegség” árnyékolja be mindennapjait, és kényszeríti őt a négy fal és szülei gondoskodó karjai közé, az ágyába. Alice életében az egységnyi energiát kanalakban mérik, amit gondosan, jól megfontoltan kell beosztania, mert ha túllépi a rendelkezésre álló napi keretet, az életével játszik.

„Néha a Betegség gyorsabban emészti fel a kanalakat, mint ahogy számolni tudnám azokat, és a testemmel együtt engem is elvisz. (…) Elveszítem az „Én”-emet.” – olvashatjuk a főszereplő kihangosított gondolatait.

A képen Sarah Ann Juckes A világ közöttünk című könyve.
Forrás: menokonyvek, Instagram

A tinédzser lány nagyon igyekszik titokban tartani a betegségét, még a legjobb barátnője elől is megpróbálja elrejteni, időnként milyen gyenge. Alice a Stream Cast program segítségével próbál kapcsolatot tartani a valósággal: streamerei élő közvetítéseit figyeli, akik betekintést engednek számára a saját életükbe. Alice a laptopján keresztül élő videójátékokba kapcsolódhat be és sétálgathat Tokió utcáin. A lány kedvenc streamere Wesley, a fiatal rajztanár, aki biciklivel járja a várost és Alice mindenhová követi őt. Ugyanakkor,

bár ez a virtuális valóság karnyújtásnyira van tőle, Alice végül is csak külső megfigyelő marad, egészen addig, amíg egy tragikus baleset el nem választja őt a férfitól.

Ablak egy új világra

Wesley azonban nem tűnik el nyomtalanul; egy új világ ígéretét adja Alice számára egy tehetséges diákja, Rowan személyében. Ami a fiú számára csak egy előnyös alku, az Alice számára maga az élet:

„A szívem ismét dobogni kezd, és most már remegek, mert lett egy újabb ablakom. Egy ablak, ami egy másik világra nyílik, ami elválaszt a rossz dolgoktól és a bármelyik pillanatban elveszíthető életektől. Egy ablak, ami nyitva áll, készen arra, hogy átmásszak rajta, magam mögött hagyva a testemet, minden defektes részével együtt.” – meséli a lány.

Alice és Rowan „barátsága” különleges, kétoldalú viszony, ugyanis egy speciális telefonkészülék segítségével a lány nem csak kívülről nézheti a fiú életét, hanem beszélgetni is tud vele.

A két fiatal napok alatt egyre közelebb kerül egymáshoz, s olyan helyekre jutnak el együtt, olyan élményeket szereznek, amelyekről a lány korábban álmodni sem mert. Rowan sok tekintetben különbözik Alice korábbi streamereitől, ugyanis arról győzködi a lányt, hogy vállaljon felelősséget az életéért és élvezze azt, amennyire csak lehet.

A képen Sarah Ann Juckes A világ közöttünk című könyve.
Forrás: menokonyvek, Instagram

Alice a fiú szemén keresztül új színekben kezdi látni a világot. Nem csak az iskolába jutnak el együtt, hanem Alice betekintést nyerhet Rowan otthonába, ahol súlyos családi titkok is előtérbe kerülnek, amelyekről a fiú korábban senkinek nem beszélt.

Vajon a fiatalok képesek lesznek túllépni Rowan titkain? Mi lesz akkor, ha a lány titkára is fény derül? Vajon Alice képes lesz segíteni a fiúnak úgy, hogy ő maga is segítségre szorul?

Alice és Rowan története jóval több, mint egy iskolai tinédzser szerelem, aminek elsőre látszik.

Olyan kérdéseket feszeget, mint a valódi barátság szerepe az életünkben, a közösséghez tartozás megnyugtató ereje és a mindennapos döntésekben rejlő lehetőségeink. Ajánlom ezt a történetet az első gimnazista szerelmet átélő tinédzsereknek, gyermeklelkű felnőtteknek és mindazoknak, akik egy kis megerősítésre vágynak: az életünk bármilyen kihívás ellenére is lehet megélésre érdemes.

Kiemelt kép forrása: r_eading_time, Instagram