Herczegh Zoé

média koordinátor

Briliáns barátnőm

Nápolyban járunk, a világháború után, ahol két kislány a nyomornegyed utcáin örök barátságot és versengést fogad egymásnak. A Briliáns barátnőm a Nápolyi regények első kötete, ami a két lány gyerekkorát és tinédzser éveit mutatja be Elena, annak a kislánynak a szemszögéből, aki lehetőséget kap a tanulásra. Szemben Lilával, a suszter lányával, aki családja helyzete miatt nem ilyen szerencsés, pedig már 8 évesen önmagától tanul meg írni és olvasni. Útjaik ugyan elválnak egymástól, ám a telep és barátságuk mégis örökre összeköti őket.
Ferrante kötete két kislány szemszögéből mutatja be a nápolyi telep nyomorát és kegyetlenségét, ami mégis természetesnek, az élet logikus részének tűnik a szereplők számára. A lányok életéről apjuk, bátyjuk vagy férjük dönt, és amikor az egyszerű utasítás nem elég, ismét az erőszak tör felszínre.

Ferrante írói stílusa lebilincselő, cikázik az események és idősíkok között, ezzel még élvezetesebbé téve az olvasás élményét. A legszebb azonban a mondatok rejtett tartalma, ami arra sarkallja az olvasót, hogy ne csak egyszerű családregényként lássa a könyvet, hanem tegye hozzá saját tapasztalatait, és ezzel alkossa meg a történések valódi okait és rejtett tartalmát.

További könyvajánlók

Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Az irigység, a kibeszélés és a rosszindulat mindannyiunk életében valamilyen módon szerepet játszik, kár lenne tagadni

Csillagtalan Tenger

Ha feltennék nekem azt a nehéz – és feltehetően megválaszolhatatlan – kérdést, hogy melyik lenne az

A kisfiú meg az oroszlánok

A gyerekeknek lenyűgöző, számunkra sokszor ismeretlen, csodákra képes belső világuk van, és ennek a világnak a

Szakértőink ajánlói

A döntés

A magyar származású – de már régóta Amerikában élő – dr. Edith Eva

Munkatársaink ajánlói

Négy betű

AIDS. Négy betű, egy szó, amelyet meghallva az ember elborzad és automatikusan előtör

lm.png
A sorvezető

Ne maradjon le az irodalmi világ legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Libri Magazin hírlevelére, hogy első kézből értesüljön a hazai és nemzetközi kulturális izgalmakról!
A „Beküldés” gomb megnyomásával elfogadom az a Libri Könyvkereskedelmi Kft.adatkezelési tájékoztatóját.