Mulat a manézs című könyvével ismét ott van a Libri irodalmi díjra jelölt legjobb tíz szerző között Bödőcs Tibor, humorista. Mindig izgalmas, amikor valaki, aki egy adott területen annyira népszerű, mint ő a stand up világában, máshol is kipróbálja magát. Ebben az interjúban, többek között, szó esett arról, milyen szerepet vállalna egy cirkuszi társulatban, hogy mindig viccesnek kell-e lenni, és vajon mi a helyzet a szomorú bohócokkal?

Egy cirkuszi társulatban, ahol ott a bűvész, az erőművész, a légtornász, az állatidomár, a bohóc és a porondmester, ki lenne legszívesebben és miért?

Egyik sem szeretnék lenni, jó ez így, hogy az vagyok, aki írt (részben) erről a világról egy könyvet. A jó cirkuszt, nézőként, szeretem, a Mulat a Manézsban egy elzüllött, politikába szédült cirkuszosról van szó, egy árulóról, aki rosszra használja a cirkuszi hatásmechanizmusokat, ami sajnos, működik. 

Ebben a közösségben ugyanazok/hasonló alapkarakterek jelennek meg, mint mondjuk egy kocsmában, egy családban, egy szmk-ban, vagy egy lakóközösségben? Hasonló a működése is?

Igen, azt hiszem, azt jelenti a hitelesség, hogy olyan típusokat ábrázolunk, amilyeneket láttunk, ismerünk az életből, és ha pontosan mutatjuk meg őket, az olvasó ráismer a saját tapasztalataira.

Teher/frusztráló bármilyen szinten, az-az elvárás, feltéve, hogy megjelenik, hogyha Bödőcs Tibor ír, akkor írjon vicceset?

Néhányan a színpadi, sűrített jelenlétemről azt hiszik, hogy mindig olyan vagyok, de ez nem így van. Amikor fellépek, akkor minden energiát mozgósítok, ezt reggeltől estig nem lehet csinálni.

A kérdésre visszatérve, biztos van olyan olvasó, aki ugyanazt várja a könyvtől, amit a stand up-ban látott, hát, ő lehet, hogy csalódik, esetleg pozitívan. Nem frusztráló, mert alapvetően humorral szemlélek mindent, az lenne teher, ha ezt ki kellene kapcsolnom. A legutóbbi stand up etűdöm után (Ruszkik, Haza, Család) például nem csak a vicces-nem vicces reakciókat kaptam, hanem azt mondták többen, hogy őszinte indulatot éreztek, ez tetszett nekik, szóval nem csak a vicc hangszere szólal meg a stand up-ban sem, a könyvekben pedig még nagyobb zenekart mozgatok.

A bohóc tényleg mindig szomorú?

Bohóca válogatja.

Szavazatát www.libri.hu/irodalmi_dij oldalán adhatja le.