A TIME magazin idén is közzétette a világ 100 legbefolyásosabb emberének listáját. A listára, idén egyedüli íróként, a Baráti beszélgetések, a Normális emberek és a Hová lettél, szép világ? szerzője Sally Ronney is felkerült.

Méghozzá a kevésbé egzakt „Titánok” kategóriában, az amerikai író, rendező, színész és producer, Lena Dunham ajánlására. Rooney olyan nevek mellett szerepel, mint Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke, Oprah Winfrey, televíziós műsorvezető, vagy a Kardashian lányok édesanyjából befolyásos közéleti személyiséggé avanzsáló Kris Jenner.

A képen Sally Rooney a Baráti beszélgetések, a Normális emberek és a Hová lettél, szép világ? szerzője.
Kiemelt kép forrása: The Irish Times, irishtimes.com

A „Titánok” közé a politika, a művészet, a sport, a show business és számos más terület legbefolyásosabb figurái kerülhetnek be. Kicsit olyan, mintha az összes kategória keveréke lenne. Csak viszonyítás képpen: a „Vezetők” között megtalálni a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden által jelölt Volodimir Zelenszkij, ukrán elnököt és Vlagyimir Putyint is, akit nem más, mint Alexei Navalnij szavazott föl a listára.

A Time ugyanis értékítélettől függetlenül válogatja ki azt a 100 embert, aki az adott évben a legnagyobb hatást gyakorolta a világra. Mindennek tükrében talán még érthetőbb, hogy miért olyan jelentős esemény, hogy egy harmincas évei elején járó író helyet kaphatott ezek között az emberek között.

Dunham a modern románcok minimalista elbeszélőjeként emlegeti Rooneyt laudációjában, hozzátéve, hogy bár egy egész generáció hangjának, képviselőjének lenni nehéz, sokszor kényelmetlen pozíció, ő mégis immunisnak bizonyult az egyre nagyobb nyomással szemben. Ezt bizonyítja az is, hogy képes volt megírni a Hová lettél, szép világ? című regényt, ami egészen filozofikus hangon boncolgatja a sikerhez, az internet-generáció elszigeteltségéhez és a felnőttkori barátságokhoz kapcsolódó kérdéseket.

„Rejtőzködő képessége miatt, valószínűleg sosem lesz az év legtrendibb fiatal írója, viszont állandó igazodási pont lesz, aki nem csak kötve-fűzve, keménytáblával lesz népszerű a fiatalok körében, hanem kollektív lelkiismeretünk hangjaként is.” – zárja sorait Dunham.

Nem ez Rooney első elismerése, 2017-ben a The Sunday Times választotta az év fiatal írójának, 2018-ban pedig Costa díjat kapott a Normális emberekért. A most 31 éves szerző Írországban született, és már 15 évesen megírta első regényét, amit ő maga „abszolút szemétnek” minősített. A Trinity Egyetemen tagja volt az iskola vitaklubjának, és 2013-ban az Európai Egyetemi Vitabajnokság legjobbjának bizonyult. Ennek tükrében peresze érthető, az a határozott, pontos, sokszor karakán stílus, amivel a regényeiben is találkozhatunk.


Még több cikk a témában:

„Másképpen mozognak a világban” – Sally Rooney könyveit ajánljuk

Sally Rooney az apró részletek szépségébe menekül az erőszak és a kapzsiság elől. Könyveiben hús-vér emberekről, valódi problémákról ír.