Tudatos életmód. Lelassulás. Mindfulness. Olvassuk a jól csengő fogalmakat minden második Instagram bejegyzésben, miközben oda sem figyelve görgetjük a feedet. Máskor szól a fülesünkben a podcast az énidő fontosságáról, amit bevásárlás, takarítás vagy munka közben hallgatunk fél füllel. Vajon lehet ez másképp? Ebben az időszakban talán még jobban foglalkoztat mindenkit az a kérdés, hogy lehetséges-e és hogyan nem versenyfutásként megélni a hétköznapokat?

Az biztos, hogy ez a jelenség a 21. századi társadalombetegsége. Kutatások szerint 100 évvel ezelőtt egy ember átlagosan 10 hang/másodperc sebességgel beszélt, ma körülbelül általában 14-16 hangot ejtünk ki egy másodperc alatt. A korunkra jellemző gyors információáramlás és túlfogyasztás magával hozta a pazarlást és a folyamatos megfelelési kényszert. Gyakran felületes kapcsolatokat alakítunk ki, hiszen túl sok dolog között osztjuk meg a figyelmünket. Ez lelki és pszichikai kríziseket alakít ki bennünk, és ezáltal persze a környezetünkre is negatív hatást gyakorol.

Talán nem meglepő, hogy számos mozgalom indult el, ami fellép a fogyasztói társadalom káros hozadékaival szemben. Ilyen a slow living mozgalom is, aminek a középpontjában a tudatos lelassulás áll. A mindennapi fogyasztás és a szabadidős elfoglaltságok tudatos átszervezését jelenti annak jegyében, hogy kevesebb feladatot, tevékenységet végezzünk egyszerre. De hogyan lehet a mindennapi rutinjainkba tudatosan beépíteni ezt?

6 könyvet ajánlunk most, melyek mind felhívják a figyelmet a lelassulás, a megállás és az öngondoskodás fontosságára.

Irvin D. Yalom: Úton önmagamhoz

A pszichoterapeuta saját életébe enged betekintést ebben a művében. Személyes és szakmai fejlődéséről és emberi kapcsolatairól egyaránt ír: beavat abba, hogyan keletkeztek eddigi, világszerte híres könyvei (Szerelemhóhér, Terápiás hazugságok és a Szemben a nappal), mi az írói, illetve terápiás munkamódszere, de emellett megismerjük családi történetét is.

Őszintén beszél mindennapos küzdelmeiről: a halálfélelemről és öregedéssel járó kihívásokról. Yalom belső harcai ösztönöznek minket is arra, hogy merjünk saját életünkön elgondolkodni és lelkünk mélyére ásni.

Stéphane Garnier: Úgy döntöttem, boldog leszek, mert az nagyon egészséges

Boldognak lenni egy döntés? Minden fejben dől el? Lehet, hogy csak ez a nézőpont váltás kell ahhoz, hogy valóban boldogan éljük életünket?

Garnier gyakorlati tanácsokkal látja el olvasóit, példaként pedig gyakran idéz híres költőktől, íróktól vagy éppen zenészektől, akik tapasztalata alátámasztja filozófiáját. Az egyszerű élet fontosságára, bátorságra és az önzetlen szeretetre hívja fel a figyelmet, mindezt szenvedélyes és humoros stílussal.

Meik Wiking: Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Miért a dánok a legboldogabb emberek a világon? A válasz – mondja Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet vezérigazgatója – a Hygge. A Hygge a kényelem, az együttlét és a jólét érzését jelenti. „A Hygge egy hangulatról és egy élményről szól” – magyarázza Wiking. „Arról szól, hogy együtt lehetünk azokkal, akiket szeretünk. Az otthon érzése. Egy érzés, hogy biztonságban vagyunk.”

A hygge az, amit akkor érzel, amikor egy vihar közben kényelmes zokniban, egy puha takaró alá befészkeled magad. Az az érzés, amikor egy gyertyafényes asztalnál finom ételeket és könnyed beszélgetéseket osztasz meg szeretteiddel. Az a melegség, amit a reggeli fény áraszt, mikor jólesően beragyog egy csípős, téli napon.

Béres Judit: Élet a sorok között

Mindenkivel előfordul, hogy élete során elakad és nem találja a kiutat. Ez a gyakorlati fókuszú irodalomterápiás kézikönyv segít új szemszögből rátekinteni a problémáinkra, szorongásainkra, kapcsolati nehézségeinkre. Konkrét példákat szemléltetve közelebb visz minket a megoldáshoz vezető utakhoz, transzgenerációs örökségeinkhez vagy éppen a viszonyunkhoz a saját testünkhözvagy a természethez.

Dr. Béres Judit magyar-olasz szakos tanár, személyközpontú irodalomterapeuta és tanácsadó. 2012 óta tart irodalomterápiás foglalkozásokat, így bízhatunk abban, hogy ez a műve valódi, gyakorlati tapasztalatra hagyatkozik.

Dan Buettner: A hosszú élet titkai – Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek

Dan Buettner, a National Geographic felfedezője és bestseller író beutazta a világot, hogy megismerje a hosszú élet legjobb stratégiáit. Ezeket a kék zónákban találta meg: azokon a helyeken, ahol az emberek nagyobb százalékban élnek hosszú, teljes életet.

A The Blue Zones Secrets for Living Longer című könyvében Buettner visszatér az olaszországi Szardíniára, a görögországi Ikáriára, a japán Okinawára, a Costa Rica-i Nicoya-félszigetre és a kaliforniai Loma Lindába, hogy megnézze a kék zónákban élőket. Megismerteti velünk azt a titkos csodaszert, melynek összetevői a hit, a közösség, a pihenés, a természetes mozgás és a növényi alapú táplálkozás, és ami akár 10 évvel hosszabb egészséges életet is eredményezett ezeken a területeken.

Füredi Júlia: ELÉG! – Kiégtem. Most hogyan tovább?

Dr. Füredi Júlia banki felsővezetői pozíciójából kiégése miatt állt fel. Alaposan beleásta magát a kiégés témakörébe, majd úgy döntött, tapasztalatait és tudását mások számára is elérhetővé teszi.

Hányszor érzed úgy a lelked mélyén, hogy ELÉG? Hogy már nem bírod tovább, nem tudsz többet vállalni? Hogy ha a dolgok így mennek tovább, arra rámegy a párkapcsolatod, a családod?

Érzed, hogy valami nincs rendben, de nem tudod, mi ez: depresszió, krónikus fáradtság vagy pánik? Egyik sem: ez a kiégés. Azon túl, hogy tudatosítod, mit kell kezdened ezzel a jelenséggel? Milyen módszerek vannak, hogyan lehet ebből kilépni? A könyv gyakorlati tanácsokat nyújt, és praktikákat tanít.